top of page
Kunst en Cultuur | Film - documentaire 2022

NPO2 Extra | 22.09.29

Incendies

Film van Denis Villeneuve (2010)

Met Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin en Maxime Gaudet

 

Als er een geschiedenis blijkt te bestaan, op een andere plek, onder andere omstandigheden, een geschiedenis, die aan jouw bestaan is vooraf gegaan, dan is het de vraag of je die wilt kennen. 

NPO2 Extra | 22.08.05

Eté 85

Film van Francois Ozon (2020)

Met Félix Lefebvre en Benjamin Voisin

 

De Zomer van 85 is een eerlijk verhaal over een liefde, die hartstochtelijk is, vol dynamiek en passie, maar die uiteindelijk niet voor beide geliefden hetzelfde betekent. En dus over de totale wanhoop, desillusie en verdriet, waar dat toe kan leiden.

Forum - Groningen | 22.07.21

Grutto! 

Film van Ruben Smit (2022)

Met de Grutto in de hoofdrol

 

Ruben Smit: “De grutto is de ideale verhalenverteller van hoe de natuur ervoor staat in ons agrarische land en hoe onze nationale natuur verbonden is met die van elders in de wereld”. Een intens verhaal en prachtig verfilmd.

Forum - Groningen | 22.07.06

Nowhere special

Film van Uberto Pasolini (2020)

Met James Norton en Daniel Lamont

 

Sommige films ontroeren op zo'n onnadrukke-lijke manier, dat de tranen opwellen en blijven opwellen zonder dat je het in de gaten hebt. Dit verhaal is zacht en mooi en tegelijk intens verdrietig. 

NPO2 Extra | 22.05.26

Adam

Film van Maryam Touzani (2019)

Met Nisrin Erradi en Lubna Azabal

 

Onvoorstelbaar intieme Marokkaanse film over twee vrouwen, die elkaar nodig hebben om zichzelf te zien. En samen hebben ze het meisje - ontwapenend en sprankelend - nodig om dat allemaal in gang te zetten. Het slot laat de mogelijkheid open om 'altijd nog van gedachten te veranderen'.

Forum Groningen | 22.04.08

Die Wannsee Konferenz

Film van Matti Geschonneck

 

Geschonnecks aanpak is gewaagd, want wie wil er naar een film die niets anders te bieden heeft dan een stel pratende mannen (en een vrouwe-lijke notulist) in één ruimte? Waarin geen enkel sympathiek personage voorkomt? Vooral dat laatste is radicaal, merk je als filmkijker al snel. Gewoontegetrouw ga je op zoek naar iemand om empathie voor te voelen, maar de film stuurt je herhaaldelijk het bos in. En juist door die ontoegeeflijke, kale benadering is Die Wannsee Konferenz zo meedogenloos goed.

Dit is een paragraaf. Klik hier om je eigen tekst toe te voegen.

NPO2 Extra | 22.02.05

Youth

Film van Paolo Sorrentino (2015)

Met Michael Caine en Harvey Keitel

 

Bijzondere, bij vlagen verrassende, film, die nergens heen gaat, behalve naar het einde. Een film over de eindigheid van alles, en dat dat goed is.

Netflix | 22.01.19

Colonia Dignidad

Huiveringwekkende documentaireserie over een Duitse kolonie in Chili en de banden met het Pinochet-regime. Voor even terug in mijn tijd bij het Chili-comité.... 

Michiel van de Kasteelen

bottom of page