top of page

Andries Schotkade


Je zou de Andries Schotkade kunnen zien als overgang tussen Schelpen- en Kastanjekade, maar dan doe je Andries geen recht en zijn kade ook niet. Er heerst - midden in de stad - een landelijke sfeer, zeker als je je ogen even sluit voor de nieuwe wijk aan de overkant van het spoor. De zon schijnt, maar de wind maakt het schraal. Lastig te typeren: de Andries Schot zit overal tussenin.

Het begin wordt gemarkeerd door een eenzame rode brievenbus. De bellen rinkelen, een trein passeert de overweg. Passagiers maken zich gereed voor het eindstation Leiden Centraal. Nog best ver weg, maar niet als je in de trein zit. Het onduidelijke veldje naast de brievenbus is een klein paradijsje voor honden en zwerfvuil.

Er wonen maar weinig mensen aan de Andries Schot. Rechts wat huizen, maar vooral ook 'zijkant' van het kleine wijkje. Links enkele woonboten, die bijna het hele water overbruggen: Eureka, Evalina. Een aanhangwagen met takken staat klaar. Een middenklasse personenauto wordt stof gezogen: de spulletjes, die gewoonlijk sfeer geven aan een auto, zijn even op de stoep gelegd.

En bij het fietsersbruggetje ter hoogte van de Leuvenstraat is het al weer afgelopen. Zo maar.


Michiel van de Kasteelen

bottom of page