La Reprise

07-03-2021 / ITA - NT Gent - livestream / Regie: Milo Rau

De dag na het zien van dit toneelstuk las ik over de moord op een homoseksuele man in Beveren, alsof aangetoond moest worden dat het geen toneel is maar werkelijkheid.

De moord in 2012 op Ihsane Jarfi in Luik is het uitgangspunt van La Reprise. Het stuk analyseert de gebeurtenis van toen in het nu op het toneel. Het laat zien wat er gebeurde, soms zelfs pijnlijk minutieus, beeld voor beeld. Maar ook geeft het weer wat er achter schuil ging, en wat er op volgde, aan emotie, aan banaliteit ook.


Een stuk van Milo Rau gaat ergens over, maar het gaat ook altijd over toneel. Het is het onderwerp zelf, en ook de verbeelding van het onderwerp in theatervorm.


En aan het eind is er steevast een vraag, niet expliciet, maar impliciet. De sympathie voor de jonge Marokkaan en het meegevoel voor zijn ouders, dat is niet de moeilijkheid. Maar wat denk je bij de daders: werkloze mannen in het desastreuze Luik met zijn verlaten industrie, hopeloze jongens in het Beveren van nu? Wat moet je met hen?Michiel van de Kasteelen