Ibsen huis

07-11-2021 | Livestream | ITA Amsterdam - Regie: Simon Stone


Een toneelstuk met een huis in de hoofdrol. Een transparant huis, dat alles ongenadig laat zien: de levens van allerlei mensen, in allerlei relaties tot elkaar, in allerlei fasen van hun leven.


We volgen een familie van 1964, het ogenblik waarop het huis in de steigers staat tot 2016 het moment waarop het definitief in vlammen opgaat. In de beste Ibsen-traditie zijn er nogal wat geheimen en trauma’s die een fatale invloed uitoefenen op de levens van de verschillende generaties. Er ontstaat een intrigerend spel van verdringing, leugens en afrekeningen waarin het huis de enige getuige is van de hele familietragedie.


De Australische regisseur Simon Stone vormde een aantal weken geleden Herman Heijermans 'Op hoop van zegen' om tot 'Flight 49'. Nu verwerkt hij een aantal stukken van Henrik Ibsen tot een geheel. Hij laat daarbij de essentie van Ibsen volledig intact en maakt een monument voor de Noorse toneelschrijver.


Vier uur lang loopt alles in elkaar over: de tijdsfasen, de familierelaties, hoopvolle momenten en totale wanhoop, machtsverhoudingen, tijdsbeelden, met het huis als constante factor, als onverbiddelijk decor van het menselijk bestaan.Michiel van de Kasteelen