Grief and beauty

23-10-2021 | ITA Amsterdam || NT Gent - regie Milo Rau

Vijf verhalen, ineengevlochten tot een verpletterende voorstelling: de vier personen op het toneel en die ene afwezige persoon, geprojecteerd op het scherm.


Hoe is het mogelijk om zonder pathos, in alle eenvoud, in alle rust, de meest ingrijpende emoties neer te zetten?


Hoe is het mogelijk om de grens tussen toneel en het werkelijke leven voortdurend over te gaan, heen en weer, zonder de spanning ook maar een seconde los te laten?


Hoe is het mogelijk een set te creëren, die en een toneelset is, en een plek van beklemming, en een eerbetoon aan een mens.


Hoe is het mogelijk om dat hele publiek tot het uiterste te drijven van concentratie, van inleving, van verdriet, zonder enige vorm van effectbejag? Hoe is het mogelijk om de oude klassieker 'I did it my way' te gebruiken op een manier die de oorspronkelijke lading weer helemaal nieuw maakt. Hoe maak je een verhaal over een brandalarm, dat op een herdenkingsbijeenkomst voor je onkel een permanent achtergrondgeluid vormt, tot een bliksemschicht die iedereen treft. En hoe slaag je erin het geheel op het eind te ontladen, zodat mensen nog verder kunnen, naar huis bijvoorbeeld?


Milo Rau gaat met zijn stukken heel erg ver; naar plekken, waarvan je je afvraagt of je daar komen mag. En als je er bent, dan blijkt het te mogen, dan worden die plekken vanzelfsprekend toegankelijk.


NT Gent is het meest belangrijke toneelgezelschap van dit moment.Michiel van de Kasteelen