Corpus Christi

Cinetree / 04-04-2021 / Film uit 2019 / Met Bartosz Bielenia / Regie: Jan Komasa


Het eind van de film laat me niet los. Omdat het niet eenduidig is, blijf ik met de vraag zitten wat het kortstondige 'priesterschap' van Daniel heeft opgeleverd. Het is niet de goede vraag.


In een Pools dorp -je kunt het zien als conservatief-katholiek en corrupt en gesloten, maar je kunt er ook met tederheid naar kijken - strandt een jongen met een duister verleden, net ontslagen uit detentie. Als hij eenmaal een verhaal begint op te hangen over zijn opleiding tot priester en de pastoor zelf voor medische behandeling moet vertrekken, komt hij terecht in een rol, die ver van hem af staat, maar hem op het lijf geschreven is.


Hij draagt er de mis op (en trekt weer een kerk vol jongeren), hij begeleidt stervenden, hij neemt de biecht af. Maar wat hij vooral doet, is liefde uitstralen van een totale echtheid. En daarmee dringt hij door tot de kern van wat zich in dat dorp heeft afgespeeld.


Je kunt het eind van de film zien als een terugkeer naar wat was, maar dat is niet terecht. Want er is wel wat gebeurd, in dat dorp en in Daniel. Iets wezenlijks.


Michiel van de Kasteelen