Petrenko's Mahler in Liverpool


30-03-2017 / Philharmonic Hall Liverpool / Royal Liverpool Philharmonic Orchestra olv Vasily Petrenko / Hugo Wolff 'Prelude from Der Corregidor' en 'Scherzo & Finale'; Gustav Mahler 'Symphonie nr. 5'

Het Congres van de European Green Party en de Global Greens werd gehouden in Liverpool; wellicht niet onmiddellijk een locatie om enthousiast van te worden. Maar het is wel de thuisbasis van het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, die met Vasily Petrenko, de jonge Russische dirigent, een ongelofelijk inspirerende chef hebben aangetrokken.

Het toeval wilde dat zij die eerste avond (donderdag 30-03) speelden in hun eigen Philharmonic Hall. En niet alleen dat. Zij speelden Mahler's 5e Symphonie. Ik geloof niet in toeval; dit moest zo zijn.

De Philharmonic Hall is al een interessant belevenis op zich; 'interessant' precies zo bedoeld als het klinkt. Maar dan dat orkest en die dirigent, wat een ongelofelijke eenheid.

Allereerst een aantal stukken van Hugo Wolff, die ik kende van zijn liederen, maar niet van zijn symfonisch werk: een prachtig 'Vorspiel' voor de Suite 'Der Corregidor' en aansluitend zijn Scherzo en Finale. Maar wat er na de pauze gebeurde, doorbrak alle verwachtingen. Daar klonk de 5e Symfonie van Gustav Mahler, zoals ik hem nog nooit gehoord had, in een ongelofelijke perfectie. Het Adagietto is langzaam en zacht, maar Petrenko maakt het nog langzamer en zachter, zo teer dat je bijna niet meer durft te ademen.


Michiel van de Kasteelen