Bach's Mattheus Passie - Reinbert de Leeuw


NPO 2 vanuit De Nieuwe Kerk in Amsterdam / Holland Baroque, Nederlands Kamerkoor, Roder Jongenskoor, olv Reinbert de Leeuw / De Mattheus Passion van Johann Sebastian Bach


Gisteravond de prachtige VPRO-documentaire van Cherry Duyns over het wordingsproces van deze 'Mattheus', maar vooral over de man die deze muziek volkomen belichaamt: Reinbert de Leeuw.

Ooit - in Zomergasten (de beste ooit gemaakt) - zei hij over de moderne klassieke muziek dat die er moest zijn en zich moest ontwikkelen in het besef dat het mooiste dat de mens aan muziek kan maken, al gemaakt is. Hij doelde op Bach en op dit werk.

In de documentaire zie je iemand, die het als zijn taak ziet om Bach's Mattheus in zijn absolute schoonheid en perfectie te laten klinken. Hij is daarin compromisloos. Hij heeft een gedrevenheid, die geen ruimte laat voor lichtvaardigheid, voor even gas terug nemen. Hij is ook niet in voor een woordspeling of een anecdote; hij is alleen maar bezig met wat er toe doet.

Vandaag ging ik zitten voor de uitvoering zelf op NPO2. Als je niet in de ruimte bent waar de muziek gemaakt wordt, is de verleiding groot om je te laten afleiden, even op te staan, iets te halen. Maar zelfs op televisie was de magie van deze Passie zo groot, dat ik van begin tot eind ademloos heb geluisterd en gekeken. De tranen kwamen vanzelf, op allerlei momenten: diepe ontroering bij de muziek door Bach gemaakt, maar door Reinbert de Leeuw in het nu tot klinken gebracht.


Michiel van de Kasteelen