Toneelgroep Oostpool "Een meeuw"


15-04-2017 / Deventer Schouwburg / Toneelgroep Oostpool - Regie Marcus Azzini / "Een meeuw" van Anton Tsjechov

Het was niet de eerste keer dat ik 'Een meeuw" van Tsjechov zag, maar het was wel de meest bijzondere uitvoering.

Allereerst was er een bijzonder decor, abstract, levendig, harde kleuren, dat naar het einde toe somberder werd, z'n kleur verloor, en onder water kwam te staan, letterlijk.

Dan was er die nadrukkelijke tekst, niet losjes maar helder uitgesproken. Die aloude tekst over "niet leven met wat er is, maar met wat er niet is en wel zou kunnen zijn", over de dromen die stuk lopen op de werkelijkheid, en toch overeind blijven, of niet uiteindelijk.

Ariane Schluter speelde een prachtige meedogenloze moeder, spottend-bijtend, hautaine diva, alleen op zichzelf gericht. Vincent van der Valk speelde een dromende zoon, volkomen naïef en hopeloos falend in het leven. Sigrid ten Napel speelt Nina, die haar droom volgt actrice te worden, en genoegen neemt met een tweederangs bestaan. Het meest briljante personage is de dokter, die als levend lijk op de achtergrond alles van een achteloos commentaar voorziet.


Michiel van de Kasteelen