'Scenic route' NDT1 in Leeuwarden


06-04-2017 / De Harmonie, Leeuwarden / Nederlands Dans Theater 1 / 'Scenic Route'

Scenic Route, een programma met twee grote balletten van Lightfoot en Leon, het gouden koppel van het Nederlands Dans Theater. Gisteren in De Harmonie in Leeuwarden.

Het eerste is een ouder stuk "Silent screen", waarin het ballet op de voorgrond zich deels afspeelt tegen de gebogen achtergrond van een filmprojectie. We kijken naar de zee, naar een bospad, naar een sterrenhemel. Een 'decor', waarin ook mensen zich bewegen, naar voren komen of zich verwijderen, groter of kleiner worden. De muziek is van Philip Glass, een prachtig continuüm, dat gemaakt lijkt om op te bewegen. Slow motion soms, dan weer heftig en hoekig. En steeds weer die stille schreeuw: vertrokken gezichten, het ontbreken van het geluid, dat de schreeuw nog luider maakt.

Het twee ballet is nieuw: 'Singuliere Odyssee'. Ook hier zijn decor en muziek fenomenaal. De muziek is van Max Richter, in de traditie van Glass, maar met meer pathos. Over het decor kan ik slechts herhalen wat mijn buurvrouw in De Harmonie zei, toe het doek open ging: 'Wat prachtig'. De wachtkamer van een oud treinstation, een klok op de achterwand (die stil staat), houten bankjes tegen de wanden, en deuren aan weerskanten. En in dat ene moment op die ene plek bewegen mensen naar elkaar toe, van elkaar af, verbinding en afstoting, komen ze binnen en vertrekken ze. Het leven zelf, samengebald.


Michiel van de Kasteelen