Hedda Gabler van Theater Utrecht


23-03-2017 / Wilmink Theater Enschede / Theater Utrecht - regie Thibaud Delpeut / 'Hedda Gabler' van Henrik Ibsen

Het is makkelijk genoeg om Hedda Gabler absoluut niet te mogen. Ze is verwend, ze is ongeremd, ze is meedogenloos als het er op aan komt.

Maar door de manier waarop Karina Smulders haar speelt, kan je ook weer dwars door haar heen kijken, en zie je een ongelofelijk kwetsbaar menselijk wezen, en voel je de paniek, die het leven bij haar veroorzaakt.

Haar goeiige, uiterst saaie en middelmatige echtgenoot, zijn tante, de minnaar, de zogenaamde vriendin die haar in vertrouwen neemt, ze leven een leven dat voorspelbaar is, ook als het niet volgens plan verloopt. Alleen haar oude liefde Lovborg, die weer opduikt als de wel briljante concurrent van haar man, kent diezelfde destructieve kant als Hedda.

En voor je ogen voltrekt zich de tragedie van de zelfvernietiging, die je al van verre ziet aankomen, maar die onafwendbaar is. Zoals altijd bij Ibsen stort het burgerlijke kaartenhuis ineen, en blijf je zitten met de chaos die daar het gevolg van is.


Michiel van de Kasteelen