Stage One


04-10-2016 / Stadsschouwburg Utrecht / Nederlands Dans Theater 1 / Stage One

Het derde stuk van de voorstelling ("Salt womb") is overweldigend. Er klinkt een 'beat', luid, doordringend, 20 minuten lang. De beweging is ononderbroken, op de beat. De dansers lijken in trance, de ogen gesloten. De groep is bijeen, gelijke beweging. Langzaam maakt een individu zich daarvan los, maar keert ook weer terug. In en uit, steeds maar door. De trance wordt intenser, maakt zich ook meester van ons, de kijkers. In en uit, groter en kleiner, uiteen en dan weer dicht bij elkaar. Een dans die bedoelt lijkt om nooit meer te stoppen.

Daarvoor 'Garden': ronde, vloeiende bewegingen op de prachtige muziek van Saint Saens' Piano Quintet in A, waarbij de muziek leidend is, dragend. En als eerste 'Thin Skin', haast nerveuze bewegingen, afwisseling van solo's, en duetten, ongrijpbaar. En ook hier is de muziek van Patti Smith essentieel.


Michiel van de Kasteelen