Muze van Zuid - Amsterdam


21-05-2016 / Concertgebouw Amsterdam - Kleine zaal / Camerata RCO; Amaryllis Dieltiens, sopraan; Frank van de Laar, piano; Leo Samama, verteller / Hommage aan het Concertgebouw-sextet in het kader van het festival Muze van Zuid

De Nederlandse componisten in de eerste helft van de vorige eeuw, in de muziekscene rondom het Concertgebouw, wendden zich af van het Duitse Oosten en keken naar het Franse Zuiden. Leo Samama kan er beeldend over vertellen, grote lijnen en mooie details. Zij schreven muziek voor de ongewone samenstelling van het Concertgebouw-sextet (fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn en contabas, met piano en zang. Een slecht bewaard gebleven Suite van Sam Dresden, prachtige liederen van Alphons Diepenbrock en Matthijs Vermeulen, een Septet van Willem Pijper, gecompleteerd met een nieuwe compositie van de contrabassist van het RCO, Rob Dirksen.

"Wenige wissen

Das Geheimnis de Liebe,

Fuhlen Unersattlichkeit

Und ewigen Durst."

(Novalis)


Michiel van de Kasteelen