Politicus van het Jaar...


Eigenlijk had ik besloten om de verkiezing van Geert Wilders tot 'Politicus van het Jaar 2015' bij EenVandaag te negeren. Ergens vorige week had 25% van de 37.194 deelnemers aan het EenVandaag Opiniepanel deze volksmenner gekozen tot Politicus van het Jaar 2015. Ik had er allerlei vragen bij, zoals: Hoe word je lid van dit Opiniepanel? Kan je je ook weer afmelden, als je panelgenoten vreemde dingen doen? Maar ik wilde me niet laten kennen, en besloot tot zwijgen. Te zwijgen over het feit dat je ook in dit land kennelijk "Politicus van het Jaar" kan worden, als je uitsluitend spreekt in onbeargumenteerde one-liners, als je elk wezenlijk debat uit de weg gaat, als je weigert om ooit echt te luisteren naar een ander geluid, als je alle daadwerkelijke verantwoordelijkheid voor het politieke proces en voor het bestuur van het land afwijst, als je consequent weigert moeilijke keuzes te maken("wij zijn tegen windmolens, tegen gaswinning in Groningen, tegen gas van Poetin, tegen olie uit de moslimlanden, tegen kernenergie, maar wij zijn ook tegen energiebesparingsprojecten en tegen het verminderen van het auto-gebruik"), en als je je beweegt langs de rand van de morele afgrond. Ik dacht: wat heb ik te maken met die 37.194 deelnemers van het EenVandaag Opiniepanel?

Maar vandaag koos de Nederlandse parlementaire pers Klaas Dijkhoff tot "Politicus van het Jaar", en dat was een ander verhaal. Want ik heb wel degelijk te maken met de Nederlandse (parlementaire) pers. Zij voorzien mij van directe feiten, van achtergrondinformatie. Zij stellen namens mij de vragen, die er toe doen. Zij graven door, als het nodig is. Zij zetten op een rij en analyseren. Zij zijn mede-hoeders van het hele politiek-maatschappelijke bestel. En uitgerekend zij kozen Dijkhoff tot "Beste Politicus van 2015". Ontluisterend.

Vooral als je naar de argumentatie kijkt. Wat wat is zijn verdienste? Hij is "een nuchter en koelbloedig manager van de vluchtelingenstroom".

Daar heb ik even naar gestaard, naar die zin. Een 'nuchter en koelbloedig manager', dat is het type politicus, dat onze parlementaire pers graag ziet. Overal elders in het land is het begrip "manager" inmiddels een besmet begrip geworden, maar dat weet men in Nieuwspoort nog niet. Hij hoeft niets te vinden, niet ergens over na te denken, geen empathie te hebben, hij hoeft alleen maar te managen, de Politicus.

Op 16 december staat Geldermalsen in brand, ondanks dat de vluchtelingenstroom zo nuchter en koelbloedig wordt gemanaged. Ook op 16 december is onder andere de Staatssecretaris van Justitie, ene Dijkhoff, lijdend voorwerp in een keihard kamerdebat over politieke integriteit; een Staatssecretaris, die als kamerlid bezig was met het tegengaan van waarheidsvinding. En op 17 december wordt diezelfde Staatssecretaris Politicus van het Jaar vanwege zijn fantastische managementkwaliteiten. "O ja, dat van die mist over de Teevendeal, tja, dat is een smetje", zei een van de parlementair journalisten.

Voor mij woont de Politicus van het Jaar in Canada....


Michiel van de Kasteelen